Tuesday, February 19, 2013

Lempeng cicah Sambal Tumis Tomato

Bahan :-

Bawang besar (dimayang)
Lada mesin / lada boh
Ikan bilis (ditumbuk halus/kasar)
Buah tomato (dlm 2 biji - dicincang)
Air asam jawa
Sedikit gula
Sedikit garam

Caranya :-

1. Tumis lada mesin hingga garing.
2. Masukkan bawang dan tunggu hingga layu.
3. Masukkan ikan bilis dan tomato.
4. Campurkan air asam jawa, gula dan garam.
5. Biarkan hingga menggelegak. Gunakan api yg kecil agar tomato dan ikan bilis mesra bersama2 dgn sambal tu.

Tips :-

1. Untuk dapatkan lempeng yg kurang berminyak dan tidak melekat ialah dgn cara mencampurkan sedikit minyak ke dlm bancuhan batter tu.
2. Jika anak tidak mkn pedas, bagi mereka mkn lempeng bersama gula perang.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...