Tuesday, January 14, 2014

Multigrains Rice

Apa itu multigrains rice? Multigrains rice tu adalah kombinasi nasi yg dimasak bersama kekacang2 yg lain.

Saya mula tahu pasal ni nila tengok banyak rencana2 Korea. Rakyat Korea lebih2 lg 'cancer survivor' mengamalkan pemakanan begini dan ada yg 'free cancer' sekarang ni.

Begitu juga bagi penghidap kencing manis, hypertension, jantung, dan lain2. Senang cerita, jika kita tukar pemakanan kita kepada yg lebih sihat, insyaAllah segala penyakit dapat dielakkan.

Yg pasti, selalunya beras yg digunakan ialah beras perang (brown rice). Sebolehnya elakkan menggunakan beras putih. Err...kalau nak explqin panjang kat sini. Bole google kenapa beras putih x berapa bagus ye...hihihi...

Kekacang yg bole dimasukkan ada pelbagai seperti :-

*  Kacang hijau
*  Kacang dal
*  Barli
*  Kacang merah
*  Kidney bean (yg buat lepat pulut tu..)
*  Kuaci labu (pumpkin seeds)
*  Kuaci bunga matahari
*  Kacang kuda
*  Oats kasar

Dan baaaanyak lagi...! Kita la yg kena kreatif.

Tips :-

-  Untuk kekacang yg lambat kembang, rendam dlm air panas kejap
-  Untuk yg mudah kembang, basuh sekali dgn beras mcm biasa.
-  Untuk oats, masukkan lepas beras dah dibasuh.


Saya doakan perkongsian saya ini jika dimanfaatkan dan kita sama2 tukar pemakanan kita, semoga diberi kesihatan yg lebih baik ye...ameen... (^_^)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...